Boardroom Bug

De boardroom bug is een speciale vorm van Data Leakage. Vroeger ging dit middels het gebruik van radioverbindingen (de zogeheten BUG). 

Opmerking: Het gebruik van bijzondere radioverbindingen is weer terug als aanvulling op de moderne afluistertechnieken <lees meer>

De favoriet van Kevin Mitnik is de camera en microfoon van een geïnfecteerd systeem op afstand aanzetten.

De boardroom bug vinden

Het vinden van een boardroom bug wordt tegenwoordig moeilijker omdat er veel verschillende apparaten aanstaan die geïnfecteerd kunnen zijn.

De mogelijkheden worden ook geavanceerder door het gebruik van de moderne hardware en software.

Vroeger had je een bug die je (met de juiste apparatuur en ervaring) vrij snel kon vinden. Het is namelijk een klassieke radioverbinding waarbij niet veel andere radioverbindingen aanwezig kunnen zijn. Tegenwoordig kan elk apparaat in de boardroom een potentieel lek (bug) zijn. De verbindingen zijn niet meer beperkt tot een radioverbinding.

Video en audio kunnen eenvoudig worden opgenomen en via een andere route worden weggelekt (o.a. Bluetooth, GSM, 3G, 5G, WiFi, Radio verbinding, Internet, NFC, Zigbee).

Opmerking: Informatie wordt verplaatst via de lucht (dat noemen we dan draadloos) of via een kabel (over het algemeen is dat een koper- of glaskabel).